Helgrapport

juli 15th, 2013

Det här har varit en trevlig helg!

I lördags hade jag besök av en vän som jag inte träffat på flera år. Eller jo, vi har sprungit på varandra på syfestival och vävmässa. Men nu fick vi många timmar tillsammans och det var väldigt roligt.

Igår var det sommarmarknad på Ull&Garn. Det är en alldeles väldigt trevlig marknad, tycker jag. Inte så stor, men med massor att både köpa och göra. Fika och lite enkel mat finns det om man vill ha och då sitter man så här mysigt:

 

001

 

Den här gången kom jag faktiskt ihåg att ta ett par kort inne i själva butiken. Jag har haft kameran med några gånger, men glömmer alltid att fota när jag går runt och njuter av allt garn. Det här är bara en bråkdel av allt som finns.

 

003

004

 

Massor med stånd fanns det, både med försäljning (garn, tyg, ull, knappar, skor, mat, barnkläder och en massa annat) demonstration av tekniker ( som stickmaskiner och tvåändsstickning) och workshops (t.ex. dominostickning och kärleksknutar)

Själv provade jag på halmslöjd och gjorde den här kronan. ”Taket”  var gjort i förväg. Jag antar att det är lite för avancerat för en nybörjare. Men sedan fanns det en massa material att skapa av och jag valde naturligtvis ull.

009

 

Och så testade jag den japanska tekniken kumihimo, som ett par unga grabbar satt och lärde ut. Jag har sett originaltekniken på YouTube någon gång och blev fascinerad av likheten med vår svenska hårkullors arbeten. I båda fallen använder man en rund träplatta på ben och med hål i mitten. Sedan använder man någon form av tyngder som man virat tråden/håret på och sedan flyttar runt för att skapa sina arbeten. Det påminner en del om knyppling faktiskt.

Här är det en förenklad variant, en skiva med skåror som man håller i handen. Den var inte så dyr och det var roligt, så jag köpte en. På marknaden fick man prova med två färger. Men när jag kom hem lade ja till en tredje. Man kan nog variera en hel del och få fram olika effekter när man börjar fatta hur det funkar.

010

013

 

 

Jag köpte garn också, så klart, men bara ur reakorgarna. Dels hittade jag ytterligare några nystan av mitt älskade silkesgarn och dels köpte jag av samma bomullsgarn som jag stickade en vit kofta av för ett tag sedan – fast turkost den här gången.

 

015

 

En kroknål för rundkrokning blev det också och några krokningshäften. Nu ska jag bara lista ut hur man gör. Jag har provat tidigare, men det var länge sedan.

 

017

 

Sist, men verkligen inte minst, blev det ett kardflor från Åsenfår. 4 hekto underbart ljusgrått fluff som jag ska spinna och sticka något trevligt av. En kofta kanske? Det har jag ingen bild av just nu, men det kommer.

 

2 Responses to “Helgrapport”

 1. Cecilia skriver:

  Verkar ha varit en givande marknad! Den där japanska tekniken var helt ny för mig, jag blev omedelbart nyfiken och vet vad jag ska önska mig till julklapp.
  Jag är inte bra på att kroka, tycker att det är kul men blir inte nöjd med resultatet, undantaget rundkrokning som blir riktigt bra!
  Du har väl rätt mycket att pyssla med i trädgården men nu tror jag nog att du klarar hösten också utan att bli sysslolös! :-)

 2. Monika skriver:

  Vilken härlig dag:). och lite grejer med hem, precis som det ska va.
  Nu väntar nya roliga saker att göra.
  Hälsningar Monika.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu