Utedag och nyförvärv till trädgården

april 18th, 2015

Idag har det varit en underbar dag. Morgonen var kall, men framåt middagstid blev det riktigt skönt så jag har varit ute hela eftermiddagen. Det har blivit både arbete i lugn takt och vila i min baden-baden.

Ett nyförvärv till trädgården har jag tagit i bruk. Som någon kanske minns, brukar jag göra gödselvatten av brännässlorna som jag har så gott om. Det känns ju fånigt att inte utnyttja vad naturen ger helt gratis. Det enda trista är att jag inte hittat något riktigt smidigt sätt att sila bort bladen när det är dags att använda vattnet. Det är bökigt och lite slabbigt och vattnet luktar inte direkt rosor och lavendel. Så när jag hittade en hink gjord för just detta ändamål, tyckte jag att det stog mitt namn på den.

I mitten finns en perforerad insats där man lägger nässlorna. (Lite gräs slank också med.)

001

 

Sedan fyller man i vatten, sätter på och spänner fast locket och väntar tills det är klart. Enligt instruktionerna ska det ta två veckor, men min erfarenhet är att det beror på vädret – ju varmare, desto snabbare.

004

 

Institutionerna säger också att nässlorna ska hackas, men det har jag aldrig gjort tidigare så jag chansar på att det går bra ändå. Det är ju möjligt att det behövs just för att nässlorna ligger tätt packade i stället för att sväva fritt i vattnet, men det märker jag ju i så fall.

När ”häxbrygden” är klar, kan man bara hälla över vattnet i vattenkannan och späda till lagom styrka. Sedan tar man bort insatsen och går och tömmer den i komposten. Är det här så smidigt som det låter, kommer det att bli så mycket enklare att göra nässelvatten framöver. :-)

2 Responses to “Utedag och nyförvärv till trädgården”

  1. Cecilia skriver:

    Åh, det verkar ju perfekt och så är den ju till och med lite vacker tycker jag som är färtjust i rostfritt!

  2. Anette skriver:

    Vilken fiffig sak! I går hade vi åxå riktigt härlig vårvärme och vips hade diket fyllts med tussilago :-) . Ser just en riktigt fet domherre som knappt kan sitta på kanten till fågelbordet. Nog dax att sluta mata :-D .

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu