Bokashi

december 7th, 2015

Någon som har hört talas om bokashi? Jag stötte på ordet i förbigående i en mening någonstans på nätet för ett par år sedan. Nyfiken som jag är googlade jag och förstod att det var en metod för att kompostera matrester och annat organiskt avfall på ett både enklare och snabbare sätt än med en traditionell matkompost.

Här finns en länk för den som vill veta mer.

Jag har alltså hållit på några år, men av någon konstig anledning har jag inte bloggat om det förut. Så det är hög tid!

Vad tycker jag då! Jo tack, i jämförelse med traditionell kökskompostering är det en barnlek. Jag har provat den andra varianten på två arbetsplatser och det var mycket som kunde gå fel. Det enda problemet jag har haft med bokashi är att det tog några försök innan jag lärde mig att hålla hinken tillräckligt torr. En av de första hinkarna blev så fuktig att innehållet började ruttna och mögla och luktade så fasansfullt att innehållet hamnade i soptunnan. Men det är liksom det värsta som kan hända.

Min bokashi hamnar till sist i mina grönsaksodlingar. På så vis minskar jag behovet av både köpejord och köpt gödsel, även om inte bokashin räcker fullt ut. Och grönsakerna mår bra och verkar välnärda. Jag är riktigt glad att jag hittade den här metoden.

Mina ”jordfabriker” – plastlådor med lock – står i växthuset på vintern, men får flytta ut när plantorna ska in i sitt hus. Därför har jag rätt små lådor, som jag orkar lyfta. Jord är tungt!

Här är en bild på hur jag börjat blanda färdigsyrad bokashi med jord, någon gång i april i år.

 

006

 

Nu ligger just de matresterna i en av mina odlingsbäddar och näringen har flyttat över till grönsakerna som finns i fryst och torkad form i mitt kök. Återvinning när den är som bäst. :-)

 

 

 

 

2 Responses to “Bokashi”

  1. Cecilia skriver:

    Smidigt!
    Vi har två vanliga varmkomposter och när man kör familjevis och har en kompostchef (jag!) så funkar det ypperligt. Vi har två så får det stå en extra säsong och kompostera sig. Då hinner allt utom avocadoskal bli till finfin jord.

    • KataM skriver:

      Ja, jag kan tänka mig att det är lättare om det inte är ett helt arbetslag som ska ta ansvar. Fast jag minns också med visst obehag det där med att vara tvungen gå ut i regn och rusk, mörker och kyla. Jätteskönt att kunna ha komposten inomhus. :-)

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu