En bekantskap jag gärna sluppit göra

augusti 24th, 2016

Något har ätit på bladen på mina växthustomater ett tag. Jag är ju van vid sniglar och tvestjärtar som mumsar lite här och där och har faktiskt inte brytt mig så mycket. Jag hittade ett par larver där inne härom dagen, men det har ju varit så otroligt mycket fjärilar i år, så jag tänkte att det är väl inte så konstigt att några förirrat sig in där också.

Men så lyssnade jag på senaste avsnittet av Odla i P1 och blev lite misstänksam. Så jag gick ut och undersökte plantorna lite mer noggrant och visst – det är grönsaksflyt som hittat dit. Vissa blad är nästan kalätna, det ligger larvbajs lite här och var och larverna finns där i stort antal om man bara tittar lite noga. Och de äter på själva frukterna!

CIMG2551

 

 

 

CIMG2553

 

 

 

CIMG2554

 

Nu har jag plockat alla larver jag kunnat hitta, men förstår att de sitter och gömmer sig. Får väl kolla några gånger om dagen framöver.

Jag visste inte att det fanns en fjäril som älskar tomater, så det här var jag oförberedd på. Pistillröta och mögel, som också dykt upp om än i måttlig grad, är jag däremot bekant med sedan tidigare.

Lite tråkigt är det, men samtidigt ser jag nu nyttan med att odla både ute och i växthus. Uteplantorna har det besvärligt kalla somrar som i fjol, men en bra sommar mår de bättre än växthusplantorna och drabbas inte alls lika lätt av en massa problem. Så visst är det sant att det är bäst att inte lägga alla ägg i samma korg. :-)

Jag gör nog inte så mycket åt larverna, mer än att försöka handplocka så många som möjligt. Men nästa år ska jag nog köpa det biologiska bekämpningsmedel de pratade om i Odla med P1. Nu när jag väl fått in grönsaksflyet i växthuset, fins väl risken att några av dem övervintrar där inne. Bäst att vara förberedd!

 

 

4 Responses to “En bekantskap jag gärna sluppit göra”

 1. Anette skriver:

  Kära nån vad mycket ovälkomna gäster du får! Vi har faktiskt lyckats få till morötter som börjar bli riktigt ”stora” efter våra mått mätt :-) . Och lite fina rödbetor och gul lök. Potatisen verkar ha ett riktigt fint år i år. Skönt, för förra året var de mer som ärtor.

 2. Cecilia skriver:

  Trist men bra att du fick reda på vad det är så att du kan gå på dem lite mer beslutsamt!
  Mina tomater blev inte så många men klarade sig från angrepp. Luktärterna blev dessvärre helt förstörda..
  Hur är det, man söger ärtor om de små gula eller gröna som man äter men ärter om växterna? Eller är det tvärtom? Du brukar veta sånt!
  Tack för kommentaren om matten, vi är så nöjda! Lagom med mönster och färg och härlig kvalitet. Och inget barnarbete!

  • KataM skriver:

   Nja, inte riktigt. Ärtor är plural av ärta, ärter är plural av ärt. Men sedan kallar man väl oftast växten ärt, men det individuella fröet ärta och då blir det ju i praktiken precis som du skriver. Fast sedan kommer ju då Prinsessan på ärten och stökar till det. Kanske är ärt det äldre av de två orden och så har det levt kvar i sagan även sedan ärta tagit sin plats i språket. Eller handlar det om dialektala varianter. Eller så finns det någon annan bra förklaring. Det är spännande det där med språk. :-)

 3. Fale Artut skriver:

  BLÄ för larver säger jag, särskilt i växthus!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu