Nytt i rabatten

juni 24th, 2017

Midsommar och blommor hör ju ihop, så det passade rätt bra igår att åka iväg och köpa växter och sedan ägna sig åt lite planteringsarbete. Blomlådan vid lilla terrassen  har blivit bortglömd. Några luktärtor har jag sått, men annars ingenting.

Jag rensade bort ogräset, flyttade om några plantor som jag tror kan vara något som fröat av sig från förra årer och planterade sedan petunior som jag köpte till kraftigt nedsatt pris. Jag tänkte inte på det när jag valde färger, men när jag kom hem såg jag att jag valt sådana som matchar rosenbusken som står precis bakom och som just håller på att slå ut.

CIMG3614

 

Billiga blommor fann jag också till urnan med förvuxna och halvt ihjältorkade penséer. Jag litade på regnet vi haft och tänkte inte på att den stora bladmassan gjorde att inget nådde ned i urnan. Här fick det bli silverek och isbegonia.

CIMG3616

 

Skuggrabatten blev inte lika billig, men jag hoppas att det kan bli bra nu äntligen. Ett par plantor kaukasik förgätmigej köpte jag. Har haft det i tankarna ett tag, för bladen är så fantastiskt vackra. Jag hoppas att de trivs och brer ut sig.

CIMG3618

 

Och så då hosta. Jag hade en rätt stor planta i en kruka, som jag kunde dela i tre. Resten är köpta och jag tänker mig att de också ska gå att dela på i framtiden och därför har jag bitar av rabatten som får ligga nakna just nu. Ett par höstflox satte jag i bakkant för att få några blommor med lite höjd. Och så tog jag av marktäckaren jag nämnde i ett tidigare inlägg, en strutbräken från en annan plats och några flikrabarber av egen sådd.

CIMG3621

 

Jag klippte också av lite kärleksört som ska få stå i vatten och bilda rötter innan jag planterar ut den. Gräs blev också sått och sedan täckt med markduk. Inte så snyggt, men det bevarar fukten och hindrar fåglarna från att äta upp fröna.

CIMG3623

 

Det här blev mitt livs första midsommar (utom den första, antar jag, för då var jag bara knappt fyra månader) som jag inte åt jordgubbstårta. Det har varit mitt enda midsommarmåste, sill tycker jag inte ens om. Men i år var jordgubbarna så hutlöst dyra, så det fick vara. I stället gjorde jag jordgubbspannacotta med jordgubbsgelé av frysta gubbar från förra året. Detta toppade jag med vispgrädde och bitar från de få mogna gubbar som fanns i mitt land. Det var en värdig ersättare, smakmässigt ungefär som tårta utan botten. Och bottnen är ju som alla vet den minst viktiga delen av tårtan. ;-)

CIMG3612

 

 

4 Responses to “Nytt i rabatten”

 1. Anette skriver:

  Den där desserten såg riktigt god ut! Jag blir så nyfiken hur din trädgård ser ut i sin helhet när du visar odlingar här och rabatter där. Det verkar som om du har en helt fantastisk tomt! God fortsättning på helgen :-)

  • KataM skriver:

   Ja, om man gillar vildvuxna trädgårdar där naturen har en hel del att säga till om, där det ligger ris- och jordhögar lite här och var, där päronträden är förvuxna och där inriktningen snarare är grönska och grönsaker än färgglada blommor, då har jag en fantastisk tomt. ;-) Jag lägger helt enkelt ambitionerna på en nivå jag orkar med, och är väldigt glad att jag inte bor i Det Perfekta Villaområdet. Mina grannar har det ungefär som jag.

 2. Cecilia skriver:

  Jag säger som Anette! Jag tror att du gör ett antal kloka val som ger självvårdande delar i trädgården, dessutom. Hostan, till exempel. Etablerar den sig kanske det räcker att kratta bort torkade blad för att där ska vara fint året om. Tror dessutom att en del trädgårdar versköts, naturen själv kan väl få vara med och hjälpa till!

 3. Fale Artut skriver:

  Håller med ovanstående skribenter!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu