Idag tog jag av nätet från kållandet en stund, för att skörda årets första grönkål för nedfrysning.
Det växer så otroligt och nu kan man också se hur broccolin börjat bilda buketter.
Det blev ett lite berg av grönkål att förvälla.
Tidigare har det känts som ett evighetsjobb att förvälla bladgrönsaker. Jag har faktiskt dragit mig lite för det. Men i år gick det så snabbt och lätt att jag nästan inte tror att det är sant. En orsak är väl att jag blivit mindre noggrann, jag granskar inte varje blad i jakt på minsta lilla insekt. De dör ju i vid förvällningen och skulle man få i sig ett eller annat småkryp, så är det ju faktiskt inte farligt. Jag försöker inte heller skära bitarna jämnstora, utan det får bli lite som det blir.
Men den största tidsvinsten kan jag tacka en ny hålslev för.
Jag hade ingen sådan förrän jag köpte den här i vintras. Så nu behöver jag inte slå ut vattnet mellan varje förvällnings-omgång och börja på ny kula med att värma vatten igen. Nu kan jag bara sleva upp grönsakerna och sedan lägga ned den nya i samma, redan varma, vatten. Och det är så klart inte bara bra för mig, utan också för miljön. En riktig win-win-situation, med andra ord.
Nu ska jag laga middag, medan jag funderar på om jag ska fortsätta med lite skördearbete, eller sy färdigt kjolen. Tänk vilka livsavgörande beslut man har att tampas med ibland. Inte konstigt att det blir svårt att bestämma sig.
Så härligt att ha dessa beslut att välja mellan! Och så fin kål du har!! Jag tror bestämt att jag måste prova nästa sommar. Och broccoli är en favorit hos mig.
Härlig skörd!