Äggsperiment

januari 12th, 2013

Jag har lärt mig att ägg ska kokas utan lock. Det är en sanning som de flesta som är något sånär hemmastadda vid spisen känner till.

Ibland har jag väl undrat över om det där inte är en ”sanning” av samma slag som att vissa såser kräver att man rör om åt rätt håll i grytan för att de inte ska skära sig. Men mer än en flyktig tanke har jag aldrig ägnat det.

Förrän pappa härom dagen meddelade att han inte kunde förstå varför det skulle vara på det sättet och därför kokat frukostäggen med lock en tid. Mamma verkar skeptisk, men har inte kunnat redogöra för någon säker kvalitetsskillnad.

Läge alltså för en egen liten undersökning.

 

 

Det vetenskapliga värdet av ett enstaka försök är väl inte särskilt stort. Detta till trots kan jag meddela att ägget inte sprack och dessutom smakade utmärkt. Därmed har jag för egen del förpassat denna kokkonstens eviga sanning till sophinken.

Hädanefter kommer jag att koka ägg med lock! :-)

11 Responses to “Äggsperiment”

 1. Anette skriver:

  Hej! Din kommentar på min blogg hade hamnat bland skräpposten… Nu är det fixat. Tack för kommentaren. Nu har jag botaniserat i din fina blogg och blir nyfiken på att läsa mer. Så det kommer jag att göra :-)

 2. Monika skriver:

  Haha, jag kan berätta en historia om att koka skinka. Frun i huset skar av ena änden på skinka innan hon la den i grytan o kokte den- år efter år, o lärde därmed sin dotter -att så gör man. Dottern fortsatte med det i hela sitt liv och lärde i sin tur, din dotter detta.
  Dottern växte upp o bildade egen familj men reagerade på att man skulle skära bort änden…frågade mamman Varför man skulle skära bort änden. Mamman kunde inte riktigt förklara varför, utan till slut frågade de den gamla mormodern, varför hon alltid gjort så. Då svarade hon: den gick inte ner i grytan annars.
  Så kan det bli.
  Hälsningar Monika.

  • KataM skriver:

   :-)

   Undrar just hur mycket av det vi tror att vi måste göra på ett visst sätt som har en liknande bakgrund.

 3. Bloggmamman skriver:

  efter x antal misslyckade ägg köpte jag mig en äggkokare. Perfekt varje gång!

  • KataM skriver:

   Välkommen in till mig!

   Jag är en riktig hejare på att koka ägg, faktiskt. Ägnar mig åt den sysslan minst en gång om dagen, så jag har vanan inne. Det spännande var bara att se om det blev skillnad om man kokade med lock. Små vetenskapliga experiment piggar alltid upp. Men tack ändå för äggkokartipset, det vidareförmedlas härmed till behövande bloggläsare.:-)

 4. leila skriver:

  Med eller utan lock har jag inte ägnat så mycket tankar åt. Kokar utan lock mest av gammal vana. Däremot vill jag kommentera grytan du kokar i. Eller är det en kastrull? Så fin! Har aldrig sett en sån handtagslösning innan :-)

  • KataM skriver:

   Ja, det är min favoritgryta. Jag blev omedelbart kär när jag hittade den i en affär en semester för säkert 15-20 år sedan. Det är enda gången jag sett den modellen och jag ångrar fortfarande att jag inte köpte en till. Den är så lätt att hantera med sitt lodräta öra.

   Jag har faktiskt också funderat på om det är en kastrull eller en gryta. I min värld har grytor två öron, kastrullen ett handtag, fast om det är en vedertagen definition vet jag inte. Hur som helst är ju detta något slags hybrid. En grystrull kanske. :-)

 5. leila skriver:

  Eller en kastryta :-) Underbar!

 6. Cecilia skriver:

  Med lock kan man till och med våga sig på att koka på eftervärme!

 7. Karin skriver:

  Jag tror det är en ”grill”, det låter så gulligt.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu