Nu går det fort med hösten

september 17th, 2013

Flyttfågelsträcken drar fram över nejden från tidig morgon till sen kväll.

 

001

 

Själv har jag dragit fram över gräsmattan och klippt lite. Det börjar väl snart bli dags för årets sista gräsklippning, men än växer det.

Jag har också tagit bort mossa, gräs och ogräs på ett par plättar och sått ängsblommor. Det är inga stora områden, för jag hade inte så mycket frön. Men hellre lite än inget. När jag var klar satte jag kvistr runt, så att jag inte av misstag drar upp blommorna med ogräset i vår.

 

002

 

Det har varit kallt i natt, bara 4,5 grader. Kanske börjar det bli dags att täcka med fiberduk i växthuset nattetid. Än finns en hel del kvar att skörda och jag vill vänta så länge som möjligt.

På tal om det så måste språknörden i mig tala om för dem som inte vet, att ordet höst betyder just skörd. Själv använder jag uttrycket hösta in i betydelsen samla, ta till vara, lägga in. Jag kan till exempel hösta in kläderna i garderoben. Det betyder att jag slänger in dem i en hög på botten för att jag inte hinner/orkar/vill hänga upp dem ordentligt. Det var en gång när jag funderade över det här lite ovanliga uttrycket som jag kom att undra över om det hade något med årstiden att göra. Och det hade det. Det är kul det där med ord!

Hur går det med väven då, kanske någon undrar.

Jo det går bra. Det syns att varpen nöts, men än har den inte gått av. Jag väver väldigt försiktigt, hanterar skytteln mjukt och fint, är noga med att slå till när skälet är stängt och drar fram ofta. Jag har hunnit med en provbit som ska sparas och en halv disktrasa, totalt ungefär tjugofem centimeter. Jag gillar mönstret. Inget märkvärdigt, bara en vanlig spetskypert. Gör den med varpeffekt, så baksidan blir rätt intetsägande. Men om jag viker den rätt, kommer den att se snygg ut där den hänger i köket.

Jag funderar just nu på om jag ska variera mig lite. Hade först tänkt att göra all trasorna likadana. Men kanske ska jag väva nästa med dubbelt inslagsgarn. Vi får se hur jag gör.

Fast idag blir det nog inget gjort i vävstolen. Förmiddagen ägnade jag ju åt trädgården. Nu ska jag bara äta lite innan jag åker iväg på stickcafé. Där ryker hela eftermiddagen. Kanske kan det bli en vävstund i kväll, men jag borde nog hellre ta hand om lite tomater.

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu