Ja, men nu så!

januari 18th, 2014

Tredje gången gillt – nu blev det som det skulle!

Varpå nästa problem genast uppstår.

Jag har länge velat prova på våffelväv, men inte vetat till vad jag skulle ha det. Men så för ett tag sedan vävde Irene disktrasor i våffelväv och då blev jag inspirerad. Det jag nu funderar på, men inte finner svar på varken på nätet eller i mina vävböcker, är hur tätt inslaget ska vara. Det jag lärde mig på skolan var att inslaget ofta ska vara lite tätare än varpen. Men jag är inte så säker på att det gäller just i en våffelväv. Någon konstig magkänsla säger mig att man kanske bör sträva efter samma täthet i inslag som i varp. Fast där kan jag ju ha helt fel. Det hela kompliceras ytterligare av att jag har olika garn i varp och inslag och eftersom inslagsgarnet är köpt på loppis och saknar alla uppgifter, vet jag inte om det är exakt lika grovt som varpen.

Ja, ja, jag får testa och hoppas på det bästa (om ingen som läser detta kan ge mig lite ledning i frågan). Blir det inte riktigt som det ska, kommer det ju ändå att bli fungerande trasor.

Jag väver med en färg i varpen och en annan som inslag. En av mina klasskamrater på skolan gjorde en sådan våffelväv och det blev en så snygg effekt, färgen på tyget såg olika ut beroende på från vilket håll man tittade på det. Det där skulle man säkert kunna leka med, genom olika randningar i varp och inslag. Kanske en idé för framtiden.

 

002

3 Responses to “Ja, men nu så!”

  1. Anette skriver:

    Tyvärr inga goda råd från mig när det gäller vävning. Men hurrarop ställer jag gärna upp med! Det ser jättefint ut!

  2. Irene skriver:

    Så snyggt det blir! Och tack för länkning :-)
    Jag brydde mig inte så mycket om inslagstätheten, slog på som vanligt… Din ser lite glesare ut och tror nästan det blir lite snyggare.

    • KataM skriver:

      Det är alltid knepigt när man provar något nytt. Men jag tänker att eftersom poängen med våffelväv är att det ska dra ihop sig, bör man kanske inte göra den för tät.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu