Tar det kallt

maj 25th, 2014

Började bära ut garn och ull från skåpet och gladdes först åt att inte hitta minsta spår av mal. Men när halva skåpet var tömt, dök det upp en. Den dog snabbt, kan jag säga.

 

002

 

Nu packar jag in allt av ull i plastpåsar, klämmer ut luften och lägger det i frysen.

 

003

 

Det finns lite olika uppgifter om hur länge och hur kallt. Jag har bestämt mig för fyra dygn, några timmars upptining (så att eventuellt överlevande ägg hinner ägg hinner kläckas) och sedan fyra nya frysdygn. Minst 20 minusgrader ska jag se till att ha.

Det finns andra sätt också. Malen tål tydligen inte över sextio graders värme. Så tvätt eller ugnsbakning (torra textilier) eller bastu om man har en sådan är ett alternativ. Så kanske stoppar jag inte min vita ull i frysen, utan kör igång med den färgning jag planerat några år men inte kommit till skott med. I väntan på det, får den väl bo i garaget.

Skåpet ska städas ur ordentligt. Sedan blir det röd ceder, så det står härliga till. Och så ska jag  skicka efter malfällor från Anticimex. Därefter håller jag alla tummar jag har för att allt ska vara frid och fröjd igen.

 

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu