Stor och brummande

juni 1st, 2014

Jag upptäckte härom dagen att jag har bålgetingar boende hos mig. Egentligen är jag rätt nöjd med att ha dem här. De är skygga och lugna,  håller sig helst borta från människor och blir bara aggressiva om man kommer för nära deras bo, har jag lärt mig. Och så äter de bland annat myggor och därför är de välkomna.

Men när jag fick in en i sovrummet, tyckte jag att det blev lite för närgånget. Så jag hämtade min småkrypsfångare, en verklig räddare i nöden, och fångade den. Passade på att studera den innan jag släppte den fri igen. De är stora!

 

007

 

016

 

Nu spörs det bara var de egentligen bor. Först upptäckte jag en som flög in under förrådstaket vid mina odlingar och där kan de gott få vara. Men nu misstänker jag att de har en ingång via förrådsdörren på terrassen. För jag fann en av dem inne i förrådet och när jag lät den flyga ut och sedan stängde dörren, flög den omkring runt dörren, envist och förvirrat. Och där vill jag inte ha dem, särskilt om de skulle få för sig att bygga bo inne i förrådet.

Så nu får jag se vad som händer. Kanske slutar det med att jag får lov att göra det jag inte vill och köpa en flaska radar.

5 Responses to “Stor och brummande”

 1. gunvor skriver:

  Nog ser bålgetingen lite ”läbbig ut men ännu värre om man får se den på undersidan. Och så tycker jag att din nya stol ser lite vansklig ut.Var rädd om dej.

  var försiktig.

  2 ut, men ännu värre om man får se den på undersidan

 2. gunvor skriver:

  Något har blivit fel. jag blev väl lite rädd för getingen.

 3. Karin Möller Olsson skriver:

  Radar är ajabaja! De är väl fridlysta? Du får tala dem tillrätta och bygga en holk till dem i stället ;-)

  • KataM skriver:

   (Hihi, du är så förutsägbar. Saknar jag kommentarer från dig, är det bara att skriva något om myror, getingar och sådant. ;-) )

   Bålgetingen är inte rödlistad längre, så jag tror inte att Radar är ajabaja. Dessutom antar jag att man kan få göra sig av även med fridlysta djur om de bosätter sig på helt fel ställen. Fast då får man nog kalla in experter, inte göra det själv. Hur som helst verkar den/de ha gett upp försöken att ta sig in i förrådet nu när jag haft dörren stängd ett tag. Däremot kröp den runt i salladen idag, kanske fanns där något mumsigt skadedjur som den satte i sig. Heja Bålis!

 4. Karin Möller Olsson skriver:

  Då kan jag andas ut. Vill ju inte att du ska åka i fängelse…

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu