Skänninge

juni 26th, 2014

Idag tog jag mig en tur till Skänninge. Valde att åka småvägar och det var så fantastiskt vackert; åkrar med bårder av vallmo, linfält som liknade små sjöar, kornåkrar som böljade i vinden. Tyvärr var vägarna smala och saknade parkeringsfickor, så några kort kunde jag inte ta. Inte av just det, alltså, men inne i Skänninge knäppte jag åttiosju bilder. Jag ska visa ett urval, fast det får nog bli uppdelat på flera inlägg, så att ni inte storknar. ;-)

Jag började på Återvinningens second hand, som jag hört talas om. Stort och välskött med mycket fina saker var det, men den textila avdelningen var tyvärr inte stor. Jag köpte i alla fall två ytterkrukor.

Sedan åkte jag in till centrum och begav mig till stadens äldre delar. Först tog jag en tur i en örtagård à la medeltida klosterträdgård. En av de bättre jag varit i – inte så stor till ytan, men välförsedd och välskött.

 

005

 

013

 

Sedan gick jag till ett café/hembygdsmuseum. Vädret var bra, så jag tog en liten utefika, på en filt under ett parasoll. Mycket sympatiskt – jag älskar att sitta på backen.

Grinden och grindstolparna i till gården var fantastiska.

 

014

 

015

 

Hembygdsmuseet fanns i det här huset.

 

066

Där fanns massor att se, som de här underbara klänningarna. Bild nummer två är en brudklänning som bars av Anna Jacobsson från Biskopsberga herrgård, när hon gifte sig med Lars Fredrik Larsson, Hageby storgård, 1877.  Nio barn fick de, sju levde till vuxen ålder. Tänk så annorlunda det var!

 

017

 

019

 

023

 

Resten an bilderna från museet, samt redovisningen av dagens garninköp kommer i ett annat inlägg.

 

 

2 Responses to “Skänninge”

  1. Anette skriver:

    Vilket intressant inlägg! Jag googlade på Skänninge men det fanns flera olika. Vilket av dem var det du besökte?

    • KataM skriver:

      Trodde bara det fanns ett. ”Mitt” Skänninge ligger i Mjölby kommun i Östergötland. Jag har bara en halvtimma dit, men har skam till sägandes bara varit där som hastigast en gång sedan jag flyttade hit för två år sedan. Så jag tyckte att det var dags nu. :-)

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu