På förekommen anledning

december 2nd, 2014

Jag fick frågan om receptet på mitt saffransbröd. Jag har provat mig fram till ett grundrecept på mjuk kaka som ser ut så här:

4 ägg

2,5 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

0,5 dl grädde

100 g smält smör

Ev. smaksättning

Vispa äggen, blanda dem med smör och grädde. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop dem med de blöta. Häll i en stor eller flera mindre formar och grädda.

Just den här gången smaksatte jag med saffran, en påse blev lagom. Smeten räckte till 12 muffinsformar och jag gräddade i 175 grader, 20 minuter.

Jag kan säga att jag inte är jättenoga med receptet. Hade jag haft slut på kokosmjöl, skulle jag bara tagit lite med mandelmjöl, fiberhusk kan uteslutas och ibland har jag tagit Philadelphiaost i stället för grädde. Min generella metod för matlagning och bakning är: öppna skåpen, se vad som finns och gör något med det. Men det här är ändå det recept jag skrivit ner som utgångspunkt och den här gången följde jag det till punkt och pricka

Receptet funkar också bra för att göra tårtor och bakelser. Jag gjorde en sats muffins med pepparkakskryddor och de blir riktigt goda bakelser med hjälp av lingon och vispgrädde. Särskilt peppakakskryddor verka ha svårt att riktigt komma till sin rätt utan något sött, men där hjälper grädden till.

 

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu