Underbart trädgårdsväder

augusti 24th, 2015

Idag har det varit 25 grader, halvklart till mulet och rätt mycket blåst. Det kan faktiskt ha varit sommarens behagligaste dag. Jag har i lugnt och sakta mak styrt i trädgård och kök – det hänger ju lite ihop så här års.

Det här är mitt ynkligast squash-år hittills, trots att jag har fler plantor än tidigare. Den kalla sommaren är främsta orsaken, men allt regnande har också gynnat sniglarna som mumsar i sig med glatt mod. så här ser det ut när de varit framme:

010

 

Men lite sparar de till mig. Jag äter en del direkt och fryser resten. I år satsar jag på styckfrysning – lägger grönsakerna på en bricka klädd med bakplåtspapper, stoppar dem i frysen några timmar och lägger dem sedan i burkar. Då kan jag ta så mycket jag vill ha sedan.

012

 

I år har jag också testat en ny sak med tomaterna. Jag långtidsrostar dem, antingen bara med salt eller med salt,vitlök och timjan. Sedan styckfryser jag också dem. Det blir väldans gott.

013

 

Men allt är inte frid och fröjd. Minigurkan har sett ledsen ut ett tag och i går upptäckte jag att den var full med spinn. Så här sent på säsongen kändes det inte ens lönt att försöka bekämpa dem, så det fick bli komposten.

003

 

Ärtorna har var kraftigt angripna av mjöldagg. De första tecknen syntes för ett tag sedan och jag gjorde inget åt det, så jag kan bara skylla mig själv. Nu tog jag tag i att riva upp dem och skördade det allra sista.

005

 

Även frilandsgurkan är angripen av mjöldag, men där har det inte gått så långt än. Så dem sprejade jag med såp- och bikarbonatsblandning och hoppas att det ska göra susen om jag bara är lite ihärdig. Och så hoppas jag på ytterligare lite värme, så att jag kan få några gurkor till.

008

One Response to “Underbart trädgårdsväder”

  1. Cecilia skriver:

    Våra odlingar har av olika anledningar verkligen inte lyckats iår. Dina tomater ser u väldigt goda ut, verkar som ett bra sätt att spara dem.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu