Vävning

januari 20th, 2016

Det är länge sedan jag vävde, men nu är jag på gång igen.

I vävstolen sitter en grön varp i tunt bomullsgarn till en löpare tänkt för en smal hylla. Fast varpen räcker till mer än bara den duken, så när den var klar började jag experimentera med lite andra inslag.

009

Först tyckte jag inte att något av det såg riktigt klokt ut. Men när jag funderat på det några dagar bestämde jag mig för att väva med blått. Det är en kypert med varpeffekt och det blir en väldigt skum blå färg, men på något sätt gillar jag den.

005

En sak som oroar mig lite är att väven verkar rulla sig i kanterna. Det har jag inte varit med om förut. Kanske är det kombinationen kypert och tunt, mjukt bomullsgarn i inslaget som gör det. Frågan är om det går att göra något åt det, eller om det kommer att rulla sig även när dukarna är klara. I värsta fall kanske man kan stärka dem lite i kanten?

 

6 Responses to “Vävning”

 1. gunvor skriver:

  Kan du inte pröva med att sätta 2 trådar i de båda yttersta solven tror du?

 2. Anette skriver:

  Finns det något hantverk du inte är bra på? Det ser verkligen fint ut!

 3. Fale Artut skriver:

  Hallå där! Kypert binder ju inte så bra i kanterna, kolla om du kan justera det med skytteln så att trådarna binder fint i kanterna, eller använd fingarna att trycka ner tråden så att skytteln går in och binder kantråden. Som man gör när man fäster trådarna, ungefär. Det är det enda jag kommer på just nu.

  • KataM skriver:

   Njae, det är inte det som är problemet, eftersom jag lät kanttrådarna vara osolvade just för att alltid binda dem. Men det var ett bra tips annars, tack för det. :-)

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu