Gjuter ljus

oktober 18th, 2016

I somras köpte jag en gjutform för ljus, för att kunna återanvända ljusstumpar. Nu har jag testat den och den funkar alldeles utmärkt. Jag var lite rädd att det skulle bli svårt att få ut ljuset, men det gick hur lätt som helst.

CIMG2757

 

Det första blev lite sådär. Jag tänkte inte på det kloka i att klippa bort det svarta från vekarna innan man smälter stumparna, så det är lite svartprickigt.

En annan sak som jag inte hade koll på är att det kommer att bildas en grop när ljusmassan stelnar så att man måste fylla på med mera efter ett par timmar. Jag hade redan använt allt som jag smält och det var rent stearin. Nu fick jag smälta mer och det blev en blandning av stearin och paraffin och därför blev färgen längs ned på ljuset annorlunda.

Nåja, nu har jag lärt mig det och ljuset kommer ju att brinna lika bra i alla fall. Det röda som stelnar nu blir förhoppningsvis bättre.

6 Responses to “Gjuter ljus”

 1. Cecilia skriver:

  Jag minns att mamma gjorde randiga ljus i små plastburkar och att första omgången innehåll stora hål som uppstått när massan stelnade. Dina ljus ser ju superproffsiga ut och bra att ta tillvara ljusstumpar!

  • KataM skriver:

   Jag funderade på att göra randiga ljus, men jag hade inte riktigt tålamodet att vänta på varje lager att stelna. Jag var så ivrig att se hur det skulle bli. Men kanske en annan gång.

 2. Anette skriver:

  Så smart att återanvända gamla ljus! Vi stöpte långa vita ljus när jag var liten men jag har aldrig provat som vuxen. Kanske skulle göra det! De blev verkligen fina!

  • KataM skriver:

   Jag stöpte också ljus som liten tillsammans med mamma. Det var kul men rätt bökigt, och så går det åt mycket stearin om det ska fungera. Att gjuta var mycket enklare och krävde inte många stumpar alls. :-)

 3. gunvor skriver:

  Var har du köpt ljusformen, modellen ser snygg ut. Jag tror att jag har en hel del ljusstumpar. . Men var?

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu