Grönt att knapra på

mars 10th, 2017

Det odlas lita smått och gott på fönsterbrädorna i väntan på våren.

Ärtskott har jag inte odlat förut, men jag ska absolut göra om det. Jag använder vanliga gula ärtor som jag blötlägger ett halvt dygn ungefär. Jag har provat med både odlingstråg och ett större blomfat i plast fyllt med jord och båda fungerar bra. Det gick fortare med tråget i början, men jorden vinner i längden. Fast skillnaden är inte stor. När jag skördar skotten, klipper jag dem strax ovanför det lilla bladet längst ned och då fortsätter det att växa så fint. Och gott smakar det, som gröna ärtor, fast lite mildare.

CIMG3116

 

CIMG3117

 

I det mindre tråget på undre bilden växer småblad av rödbeta. De har inte grott så bra, kanske var fröna för gamla. Och så är plantorna så små att de lätt åker ned i vattnet. Ska nog prova att så rödbeta i jord nästa gång. Jag har köpt två tråg som passar i varandra, ett med och ett utan hål. Jag tänker sätta det med hål i det andra, så att överflödigt vatten kan rinna ut.

CIMG3125

 

I en balkonglåda växer vinterportlak och källfräne.

CIMG3120

 

Lite annat smått och gott är också på väg, som rucola och vattenkrasse.

Men en sak jag inte tror på är chiafröna. Det står på påsen att de ska gå att grodda, men det blir bara en gelemassa av alltihop. Det ser ut ungefär som en jätteklump med grodägg. Tror jag ska hålla mig till att göra blad av dem i trågen i fortsättningen, det har jag provat förr och det fungerar bra.

CIMG3124

One Response to “Grönt att knapra på”

  1. Cecilia skriver:

    Det där ska jag också prova, vet att min syster också äter ärtgroddar!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu