Bi-bo

juli 20th, 2017

Idag var det så varmt att jag åt middag på lilla terrassen dit skuggan börjar nå mitt på dagen. Där har jag en kruka med penséer och runt den hände något jag aldrig sett förut.

CIMG3758

Ett bi kom flygande med en bit av ett blad som den höll fast med benen. Bladet var nästan lika långt som biet självt. Så kröp den ned i jorden i en liten springa mot krukkanten och kom snart upp igen utan blad. Den flög iväg, men var strax tillbaka med ett nytt blad och sedan upprepades det hela gång på gång.

CIMG3759

 

En snabb googling bekräftade min misstanke att det var ett solitärbi med egenartad bobyggarseder. De kallas tapetserarbin, och man kan läsa om dem här.

Nu minns jag att jag har hört talas om dem tidigare, men jag har aldrig sett något in action förr. En sak jag klurar på, är om det kan bli förvirrat om jag vrider på krukan, eller inte placerar den på exakt samma plats. Jag måste ju flytta krukan tillfälligtvis när jag lägger på och tar av duken. Jag får vara lite noggrann, för säkerhets skull. Våra vilda pollinerare ska vi vara rädda om.

2 Responses to “Bi-bo”

  1. Cecilia skriver:

    Så fint!
    Ja, bäst att störa så lite som möjligt!
    Jag köpte ett insektshotell, fast de lär vara ineffektiva, och igår var där någon i ett av rören! Jag ville inte störa, så jag vet inte vad det var för insekt.

  2. Anette skriver:

    Man lär sig ofta något nytt i din blogg! Det är nog bäst att inte krukan flyttas runt för mycket så stackarn inte hittar hem.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu