Ut med en, in med en annan

juli 21st, 2017

För en förfärligt massa år sedan köpte jag mig en gitarr, i tanke att lära mig kompa. Nu är jag en ganska småväxt kvinna och mina händer är, som vissa mig närstående personer brukar säga, löjligt små. Det är inte elakt, utan bara ett konstaterande av faktum. ;-) Så det gick inget vidare, många ackord var helt enkelt väldigt svåra att ta med mina pyttehänder.

Men för några år sedan kom jag på att det ju faktiskt finns juniorgitarrer och jag har tänkt att jag skulle köpa en sådan, när jag bara tagit mig i kragen och lämnat den gamla till ett loppis. Fast så fick jag besök av en vän i förra veckan, som nämnde att hon ville lära sig spela, och då fick hon min gitarr.

Så idag åkte jag iväg till Florhed.se, en affär jag läst om och varit nyfiken på. Den ligger strax utanför Väderstad, en knapp halvtimme från mig. Två våningar med hur mycket instrument som helst av alla upptänkliga sorter. Den ligger på gården där ägaren bor och är öppen endast enligt överenskommelse, men med väldigt generösa tider. Så här på sommaren 07.00 – 23.00 alla dagar. Och han har planer på att bygga ut, så det måste gå bra. På hemsidan får man en liten bild av hur det ser ut.

Det blev en 3/4 gitarr och den passar lilla mig väldigt mycket bättre än den gamla.

CIMG3769

 

Framme vid kassan fanns en korg med enkla små bambuflöjter för trettio kronor. Lite så där som mataffärer brukar placera godis vid kassorna. ;-) Jag är väääldigt svag för flöjter, så jag nappade åt mig en och den fick följa med på köpet.

CIMG3764

 

Det fanns mycket annat som gärna hade fått följa med mig hem. Varför inte en riktig ståbas, en elförstärkt bas-ukulele, eller ett hackbräde/cimbalom. Ett sådant ingick i en zigenarorkester jag hörde i på en restaurang i Budapest i min ungdom och det har fascinerat mig sedan dess. Det här är väldigt likt det som spelades då:

Men man kan spela helt andra saker om man vill:

Och svensk folkmusik går också bra. Jag har hört en på Östbjörka spelmansstämma en gång.

Ja, en sådan med vidhängande lärare skulle jag kunna tänka mig.

Men nu ska jag lära mig hantera gitarren. Tur att fingrarna bara tål korta stunder i början, annars skulle väl min stackars trädgård bli vanskött…

 

 

 

 

3 Responses to “Ut med en, in med en annan”

 1. Anette skriver:

  Så spännande! Det verkar som om du skulle kunnat blir en helt egen orkester! Jag har spelat lite gitarr i min ungdom (läs: klinkat) men mer blev det inte.

 2. Cecilia skriver:

  Så roligt och en sådan fantastisk affär!
  Gitarren ser fin ut, det är något visst med instrument!

 3. Fale Artut skriver:

  Jag spelade piano i tidig ålder med mina väldigt små händer, ända tills övriga familjen slog sönder det och inte ersatte det med något annat…….. Händerna är fortfarande väldigt små!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu