Kottisar och slemproppar

juli 29th, 2017

Igelkottarna trivs här. Förutom de två som lufsat omkring här länge, har jag nu gjort tre nya iakktagelser.

- För ett par veckor sedan i skymningen, såg jag vad jag trodde var två hanar i en revirstrid. Nu har jag läst på och förstår att det tvärt om var en del av parningsritualen jag blev vittne till.

- Härom kvällen gick en yttepytteliten kottis omkring utanför mitt köksfönster en lång stund och letade föda.

- Igår kväll samlades tre till synes vuxna igelkottar kring vattenskålen jag satt ut. Det är jag lite nyfiken på, för som jag förstår det är kottarna inte alls sociala djur och de har ganska stora revir. Kan det ha varit ungar som föddes så tidigt att de redan uppnått vuxenstorlek. Eller är det fjolårsungar som fortfarande håller ihop. Eller händer det att de ger sig in på varandras revir för att till exempel hitta vatten vid behov. Fast då borde de inte vara så sams som dessa verkade, tänker jag. Kanske skulle skriva till jourhavande biolog och fråga.

CIMG3787

Tidigare i år har jag vid tre olika tillfällen sett (och klippt) vad jag uppfattat som mördarsniglar. Bara en i taget alltså. Nu på morgonen har jag tagit två av daga. Så det verkar ju som om de är ordentligt på gång. Kan nog bara tacka torkan för de inte är fler. Inget ont som inte har något gott med sig.

2 Responses to “Kottisar och slemproppar”

  1. Cecilia skriver:

    Åh, de är så fina. På lite håll! :)
    Jag ser inga vid stugan, har sett spillning en enda gång, kanske klarar de sig fint utan människor, där i skogen?
    Inga sniglar att tala om denna sommar och inga mygg. Som sagt en lite fördel i det stora hela.

  2. Adam skriver:

    Såg en nere i Ystad, det kryller av Igelkollar just nu i Skåne :)

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu