Återfunnen favorit

augusti 20th, 2017

När jag var i sjuårsåldern hade vi en EP som jag spelade om och om igen, särskilt ena sidan. Jag skulle nog kunna utse den till min barndomsfavorit nummer ett om jag nu var piskad att nämna en sådan.

Texten uppfattade jag inget av eftersom den var på engelska, men melodin, harmonierna, sångarnas röster, hela känslan av låten har dröjt sig kvar och dykt upp i minnet genom åren. Det tråkiga är bara att jag inte kom ihåg melodin tillräckligt bra för att kunna sjunga den och vilket band det var hade jag inget minne av. Låten påminde om en sea chanty, har jag tänkt så här i vuxen ålder och dragit slutsatsen att den nog var något bortglömt brittiskt band med en enda hit på sin meritlista. Så jag har tänkt att chansen att få höra den igen var ungefär lika med noll.

Men så lyssnade jag på en gammal intervju med Björn Ulvaeus från ABBA-tiden, där man också gick in på hans tidigare karriär. Och när de spelade några låtar med Hootenanny Singers, slog det mig att soundet var väldigt likt. Jag har nog faktisk tänkt den tanken tidigare, men inte funderat vidare på det eftersom jag förknippat Hootynannarna främst med svensk musik. Nu tog jag en rövare och började gå igenom deras repertoar på YouTube. Och där var den! Känd är den också, finns i massor av inspelningar med diverse artister som jag måste lyssna på.

Den är fortfarande lika bra och jag lyssnar och gläds. Och har dessutom funnit ackordanalysen på nätet för den här måste jag ju bara lära mig kompa. :-)

 

 

 

One Response to “Återfunnen favorit”

  1. Cecilia skriver:

    Den hade jag aldrig hört! Jag har gjort liknande arkeologiska djupdykningar på både youtube och på spotify, man blir så glad när man hör introt och vet att man hittat rätt!
    Sånger och låtar från barndom och ungdom väcker mer känslor än senare favoriter, tycker jag.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu