Jag måste ju visa lite fler foton från hembygdsmuseet jag var på. Här kommer alltså en bildkavalkad.
Skomakarens symaskin. Titta på de fina, fotformade tramporna.
Flest bilder tog jag i rummet med textilredskap. Här fanns många godsaker.
En långrock, en spinnrock av den typ vi nog är mest vana vid i Sverige, och en högrock.
En fin gammal bandvävstol. Det skulle jag gärna vilja ha en. Hittar jag en superbillig på ett loppis, slår jag till på direkten.
Här är en variant som jag aldrig sett för. En bandgrind förvandlad till en enkel vävstol. Fiffigt!
Urtjusig gammal symaskin.
Detalj av en fantastisk märkduk. Jag är så imponerad av välgjorda vitbroderier – har liksom aldrig riktigt fått till det med sådana själv.
Så fanns det några täljda figurer som visade en del av livberedningsprocessen. Gubben till vänster bråkar linet i en bråkstake. Bredvid honom står en gumma som skäktar linet och gumman till höger ägnar sig åt häckling.
Det är lite kul det där med att gamla ord lever vidare i överförd bemärkelse, långt efter att den ursprungliga betydelsen försvunnit ur det allmänna medvetandet. Bråkstakar i olika åldrar finns det ju gott om och människor som häcklar varandra är vardagsmat, inte minst under ett supervalår.
Vi fick faktiskt prova linberedning på folkhögskolan. Så, rycka och röta fick vi inte vara med om, men annars fick vi göra alla moment. Det var riktigt, riktigt roligt och dessutom hade jag tydligen talang för det. Kvinnorna som lärde oss, trodde att jag hade gjort det förut. Här finns bilder från ett tidigare år än mitt, för den som vill se lite mer.
Till sist en icke textilrelaterad sak. Den väckte nostalgiska känslor, farmor och farfar hade en likadan. Man fäster ett kort med två nästan likadana bilder i hållaren i mitten, sätter masken mot ögonen och får se bilden i 3D. Forna tiders high tech!
(Lite textilt blev det visst ändå – visst är duken ursnygg!)