Mera om färg

februari 25th, 2016

Jag skrev i ett tidigare inlägg om boken Naturlig färgning. Ullen jag färgade då blev inte så bra, jag tror att jag helt enkelt hade för lite bönor till mängden vatten. Men boken tyckte jag om och köpte.

Nu har jag satt igång ett nytt försök. Jag har några bomullslinnen som jag gillar och använder flitigt. Men de är vita och lyser igenom en del glesare plagg lite för mycket. Så nu provar jag att färga ett av dem med ”begagnade” teblad.

Först lade jag bladen i en gryta vatten och kokade upp dem.

CIMG1463

Så knölade jag ned linnet i en burk…

CIMG1462

…lät vattnet svalna lite och hällde det sedan över linnet.

CIMG1466

Jag var lite osäker på om bladen skulle vara kvar eller ej, men jag behöll dem i vattnet. Någon gång ibland rör jag om och hoppas att det ska räcka för att det inte ska bli mörkare där de ligger emot tyget.

Linnet är kantat med en smal spets som nog innehåller mest syntet. Förmodligen kommer den inte att ta emot färgen lika bra som bomullen.

Enligt boken innehåller te tanniner som fungerar som betmedel just på bomull, så några exta tillsatser ska inte behövas.

Nu står burken i solen och gonar sig. Det ska bli spännande att se hur det blir.

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu