Stackars trädgården!

augusti 17th, 2016

På grund av brist på både ork och tid har trädgården inte alls blivit omskött som den borde. Men idag tog jag tag i det och hann nästan vad jag hoppats.

Först slaktade jag kållandet. Bara fyra kraftigt beskurna grönkålsplantor fick stå kvar, mest som ett experiment. Sedan sådde jag blandade gröngödslingsväxter och strödde ut snigelmedel.

Jag hade några ynkliga plantor av kålrabbi och kålrot kvar i landet. De hade inte alls bildat knölar som de borde, men innehöll ändå mat nog för en stuvning till middagen.

CIMG2434

 

CIMG2439

 

Sedan var det dags att ta sig an löken. Där hann jag inte med allt, men några meter purjo blev skuren i bitar…

CIMG2441

 

…och stoppad i burkar för frysförvaring.

CIMG2442

 

Samma öde gick det sista av den gula löken till mötes.

Vitlöken borde tagits upp för länge sedan. Nu hade den passerat förbi stadiet med vackert vita lökar och börjar förvandlas till smutsbruna enskilda klyftor. Nåja, det är ingen katastrof, jag får frysa rubbet, så blir det bra ändå.

CIMG2445

 

Några av kapkrusbären hamnade också i frysen. Jag hoppas kunna fylla på med mera, men de behöver lång tid för att mogna.

CIMG2437

 

Nu håller jag tummarna för att det som inte blev gjort idag, ska hinnas med i morgon. Ärtor och bönor är skördeklara och en del höstfröer ska sås. Tomater och squash skördar jag konternuerligt, men dem är det inte så mycket jobb med.

 

 

 

4 Responses to “Stackars trädgården!”

 1. Cecilia skriver:

  Men ojojoj, så mycket du fått gjort! Och som vanligt måste jag säga det: lycklig är den som har egen mat! Enormt fina purjolökar, dessutom.

 2. Anette skriver:

  Med tanke på dina fantastiska skördar tror jag inte du ska tycka synd om dina odlingar. Mådde de dåligt skulle de aldrig lämna i från sig detta överflöd!

 3. Fale Artut skriver:

  Vad sår du på hösten? Fin skörd!! Går det bra att frysa vitlök? Jag mixar och torkar, har aldrig fryst lök, mer än gräslök. Tack för alla dina kommentarer på min blogg!

  • KataM skriver:

   Jag tänkte så lite rädisor, rucola, rättika, spenat, vinterportlak och säkert en del annat med, har inte riktigt bestämt mig än. En del av det blir för skörd under hösten och vintern, annat för tidig vårskörd. Har provat höstsådd förut, fast bara lite på prov. Men i våras köpte jag Lena Israelssons bok Odla året om för att försöka utveckla höst- och vinterodligen lite. Vi får se hur det går.

   Jag har rätt gott om plats i frysen, men ett litet kök och ingen matkällare eller liknande. Så jag får prova att frysa eller torka sådant som annars skulle klara sig bra i rumstemperatur. Fryst vitlök blir lite genomskinlig och sladdrig när den tinar. Men hackar man den i halvtinat tillstånd och lägger den i maten så smakar den lika bra som färs, tycker jag.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu