Dessertexperiment

december 4th, 2016

Saffranspannacottan jag gjorde till första advent blev riktigt lyckad, vilket gjorde mig sugen på lite gelatinexperiment. Så till idag provade jag en ny variant.

Till första lagret utgick jag från ett recept på chokladpannacotta, men blandade mörk choklad och kakao i stället för att ta antingen det ena eller det andra. Det innebar också att jag måste höfta lite när det gällde mängderna, men det är ju inte så petnoga. Inspirerad av en bild på nätet, ställde jag glaset på sniskan när det stelnade. Sedan bestämde jag mig för att leka på allvar. Jag tog fram några av mina egenodlade kapkrusbär ur frysen och kokade dem tillsammans med lite vatten till det blev riktigt mosigt. Sedan slog jag moset genom en tesil för att få bort skal, fruktkött och kärnor, lade i så mycket gelatin som jag bedömde rimligt, lutade glaset åt andra hållet och slog i vätskan. När det stelnat dekorerade jag med ett par kapkrusbär i kvartar.

CIMG2846

 

Det blev riktigt gott, men fruktansvärt mäktigt. Jag ska nog göra en något mindre portion nästa gång.

Nu leker jag med två tankar. Den ena är att göra en pepparkakskryddad pannacotta. Den andra är att göra eget gelégodis. Det borde ju inte vara så svårt. En något större mängd gelatin bara. Och så kanske att vända de färdiga bitarna i lite potatismjöl, så att de inte klibbar ihop. Jag har rätt mycket bär av olika slag i frysen, så det kunde vara värt att prova.

5 Responses to “Dessertexperiment”

 1. Anette skriver:

  Men så gott och lyxigt det där såg ut! Skulle platsa på Nobelfesten! Det skulle vara skoj att exprimentera med olika desserter men varken jag eller Gubben min äter tyvärr söta saker.

  • KataM skriver:

   Jag äter inte heller sötsaker, annat än i mycket små mängder undantagsvis. Det enda söta här är det lilla sockret i den där enda biten mörk choklad, samt det i de tio-femton kapkrusbären jag använde.

 2. Maggan skriver:

  Du får ursäkta, men vid första anblicken tyckte jagbilden visade (en del av) en lösgodis i ett glas! (Men liiite kul var det faktiskt)

  Där ser man, allt är inte vad det tycks vara. Och man kan inte alltid lita på vad man ser med sina egna ögon!

 3. Maggan skriver:

  LÖSGOM skulle det stå, men rättstavningsprogrammet tyckte tydligen inte det var pk!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu