Kyndelsmäss

februari 4th, 2017

Idag var det kyndelsmässomarknad i Vadstena. Det är en tradition från 1400-talet, som varit borta, men tagits upp igen sedan 2013. Den är inte stor, men växer lite för varje år. Hästar finns att åka efter eller rida på…

CIMG3013

 

…medeltidsmänniskor att skåda…

CIMG3022

 

…och mat och dryck att köpa. Som den här vätternsiken.

CIMG3015

 

Och så lite hantverk, garn och sådant. Inga plastleksaker eller tingeltangel.

Jag köpte mig en mjuk härva garn av angora och lammull. Mina enda färgneutral pulsvärmare är utslitna och jag har tänkt ett tag att jag ska göra mig ett par nya. Garnet kommer från Nordisk Angora, som finns på Omberg, bara några kilometer härifrån.

CIMG3024

Jag passade också på att gå en guidad tur kring Rådhustorget. Det spännande med det är att runt det finns byggnader från varje århundrade sedan 1400-talet. Det visste jag sedan tidigare, men nu fick jag reda på lite mer om husens historia. Äldst är själva rådhuset, medan 2000-talet representeras av en offentlig toalett. Undrar om man kan dra några slutsatser av det… ;-)

Lagom tills jag skulle åka hem började det snöa. Med tanke på vad som stod på en av de skyltar med kyndelsmässoskrock som fanns lite här och var, är det bara att glädja sig åt.

CIMG3017

 

2 Responses to “Kyndelsmäss”

  1. Anette skriver:

    Så trevligt det skulle vara att få gå på en medeltidsmarknad. Och tur att det snöade. Jag vill ha sommar snart!

  2. Cecilia skriver:

    Trevligt att turista lite hemmavid, en bra guide är alltid roligt att lyssna på, även om det inte är så mycket nytt!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu