Inget för de kvackelmagade ;-)

maj 2nd, 2017

I vissa avseenden är jag väldigt nyfiken, så när jag hittade den här sajten, var jag bara tvungen att mejla dem och fråga hur man kunde få tag på deras kex.

Idag damp de ned i brevlådan, kexen med syrsmjöl. De är rätt dyra och innehåller dessutom vete, så av de skälen kommer jag nog inte att köpa dem igen. Men smaken var det verkligen inget fel på. De är riktigt goda.

CIMG3427

 

Ett problem i sammanhanget är att Livsmedelsverket inte godkänner insekter som människoföda. Visserligen äter tydligen ca 80% av jordens befolkning småkryp, men eftersom det inte är traditionell föda här i Europa, finns det någon EU-lag som ställer till det och som Sverige tolkar hårdare än de flesta andra EU-länder. Vad jag förstår, får helt enkelt det svenska företag som vill sälja sådana produkter på laglig väg, gå omvägen via ett annat land som inte tolkat lagen fullt så strikt. För att sälja insekter som mat i Sverige, måste företaget först få ett godkännande från Livsmedelsverket, vilket kräver ordentliga undersökningar och därmed kostar en hel del, som företaget i fråga naturligtvis får betala.

Jag har all förståelse för att man vill vara försiktig med ”nya” livsmedel. Men när vi nu börjar förstå att insekter kanske måste ingå i födan i framtiden av miljöskäl, så kunde man ju tycka att EU tog tag i saken och gjorde en ordentlig undersökning, för att sedan kunna ge ett generellt godkännande, om det nu visar sig att det faktiskt inte är någon fara. Det som är en oöverstiglig kostnad för ett enskilt, minder företag, är förmodligen en mycket, mycket liten droppe i havet i den stora EU-budgeten. Man får väl hoppas att det sunda förnuftet snart slår till, där nere i Bryssel.

2 Responses to “Inget för de kvackelmagade ;-)”

  1. Anette skriver:

    Kvackelmagade, vilket härligt ord! Har jag aldrig hört förr :-) . Jag skulle nog våga prova.

    • KataM skriver:

      Jag har anor från både Skåne och Småland, antar att det kommer från de trakterna.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu