Att lura ogräs

maj 9th, 2017

I senaste avsnittet av Odla med P1 fick man lära sig hur man kan underlätta sitt arbete genom att lura ogräs. Nu är det ju visserligen fult att luras, men jag tror inte att det gäller i det här fallet, så jag bestämde mig för att testa i trädgårdslandet.

Det går helt enkelt ut på att man krattar jorden, så att de ogräsfrön som ligger där kommer upp till ytan, eftersom de oftast är ljusgroende. Sedan, om marken är torr, vattnar man och till sist täcker man med fiberduk. Tror inte att det sista är absolut nödvändigt, men det hjälper till att behålla fukten, höja värmen lite och hindra nya frön att landa i jorden.

Så väntar man åtta till tio dagar. Då har det mesta av fröerna grott, men är ännu små och lätta att rensa bort. Därefter är det bara att så och man kommer att ha betydligt mindre ogräs att rensa framöver, än vad man annars skulle haft. Sa de. Det ska bli spännande att se hur väl det fungerar.

CIMG3443

3 Responses to “Att lura ogräs”

 1. Anette skriver:

  Att lura ogräs kan inte räknas som att luras! Hoppas att ditt försök blir lyckosamt. Är det nåt vi har i potatis/grönsakslandet (åkern) är det ogräs. Usch!

 2. Cecilia skriver:

  Ja, det var ju en enkel och listig metod som borde minska vissa sorter. Dock inte kvickrot som är en av våra standardgäster.
  Ska bli spännande att se hur det går för dig!

 3. Fale Artut skriver:

  Oj, så roligt med nya knep att testa!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu