Leker med färger

september 3rd, 2017

För ett par år sedan köpte jag boken Naturlig färgning, som jag har använt lite då och då. En väldigt trevlig bok är det.

Nu fick jag lust att prova att färga lite mer systematiskt. Så jag tog ett nystan vitt sockgarn jag hade liggande och delade upp det i småhärvor, lite olika stora sinsemellan. Dem ska jag nu prova att färga på olika sätt för att se hur det blir, och av garnet tänker jag sticka ett par randiga sockor.

Hittills har jag två härvor klara. Den som är lite blaskig är färgad med tomatblad, den andra med morotsblast.

CIMG4058

Tomatblast har jag provat att färga med förut. Det blev ingen succé, ni kan läsa om det här, här och här. Men med betning och kokning gick det bättre. Hur hållbar färgen är, det är en annan femma. Men på ett par sockor spelar det mindre roll.

Just nu ligger en obetad härva i ett bad med röda lökskal. Sedan ska jag testa samma sak med en alunbetad härva, för att se hur det påverkar färgen. Enligt boken ska den bli mer grönaktig.

CIMG4060

 

Nu funderar jag på vad jag mer ska hitta på att färga med. Tror jag har sparat avocadokärnor i frysen för att testa, men vet inte om de är tillräckligt många. Te, kaffe och fläderbär, när de mognat, finns också i tankarna.

Fortsättning följer.

2 Responses to “Leker med färger”

  1. Anette skriver:

    Så spännande! Jag har bara provat att färga med färdiga färgpigment. Såklart mycket bättre om man kan använda sig av naturens råvaror!

  2. Cecilia skriver:

    Mina enda försök föll inte så väl ut, garnet blev…gult…och hårt av kokning. Kanske ska försöka igen?

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu