Lite allmänt om hur jag färgar

september 10th, 2017

Cecilia skrev att hennes färgningsförsök slutade med att garnet blev hårt. Det problemet har jag inte alls haft. Jag är ju novis på det här, men kan väl ändå tala om hur jag gör rent principiellt, kanske kan det vara till hjälp för någon. Tipsen är mestadels hämtade ur boken Naturlig färgning, som jag tycker är väldigt bra som nybörjarbok. Här kan man läsa ett litet smakprov.

Ull är känsligt för höga temperaturer, men ännu mer för temperaturväxlingar. Så jag börjar med att koka växten någon timma i hög temperatur. Fast jag har läst att röda färger kan brytas ned  om man går över 90 grader, så det försöker jag ha i tankarna.

Sedan får färgbadet svalna på eftervärme och stå till nästa dag. Därefter silar jag bort växtdelarna, blöter garnet om det är torrt, lägger det i det kalla vattnet och värmer på. Håller det på 75-85 grader en till två timmar. Låter svalna på eftervärme och stå till nästa dag. Tar upp sköljer ut lite försiktigt, låter det ligga i vatten med en skvätt ättika för att fixera färgen. Tar upp utan att skölja och låter det torka. En mer noggrann tvättning får komma senare, så att färgen får tid att fästa bättre.

Eventuell betning sker före eller under färgningen och med olika betmedel, testar lite olika varianter.

 

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu