Syr vidare

november 22nd, 2017

När mamma och pappa sålde stugan i somras, blev det en massa saker över, bland annat några rejäla badhanddukar. Så nu ska jag använda några av dem för att sy en ny badrock. Den jag har, fick jag i julklapp av Syster Yster för sisådär trettio år sedan, så den börjar bli rätt sliten.

Mönstret är en kimono hämtad ur Kerstin Lokrantz bok Enkla kläder som man kan sy själv. I boken finns bilderna uppritade i ett rutsystem och sedan får man förstora själv. Inte så svårt, för mönsterdelarna är som regel väldigt enkla med i huvudsak raka kanter. Därför är det också lätt att ändra storleken.

CIMG4243

 

CIMG4241

 

Jag gillar sådana där enkla basic-mönster som enkelt går att förändra. Nu har jag tänkt att försöka bygga upp ett litet bibliotek av sådana, så att jag har färdiga mönster utklippta framöver och bara kan sätta igång att sy. Mönsterpappret är ett non-wovenpapper som jag köpt på Bibbis Textil. Det är ett ruskigt bra mönsterpapper; prasslar inte, går inte sönder och går att stryka om det blir skrynkligt. Det går till och med att sy i, så man kan provsy plagget i det först om man vill.

Mönsterdelarna lägger jag i en plastficka tillsammans med en kopia av sömadsbeskrivningen och sätter in i en pärm. Det är så mycket roligare att sy om mönstren ligger där och väntar, så att man slipper det där tråkjobbet med att klippa till mönster.

 

3 Responses to “Syr vidare”

 1. Fale Artut skriver:

  Enkla mönster är bäst, jag har kokt ull som jag tänkte sy en kjol av. Jag är dess värre inte så rask som du! Finfint återbruk!

  • KataM skriver:

   Kokt ull är ett material som jag ännu inte har provat, men någon gång ska det nog bli av.

 2. Cecilia skriver:

  I min mobil har jag ett foto på det där mönstret! Men inte har det blivit något sytt, inte! Bra idé med pärmen och det kommer bli en härlig morgonrock med blommor, bra start på varenda dag!

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu