Disktrasorna

oktober 1st, 2013

Disktrasorna är nedklippta och fållade. Brydde mig däremot inte om att mangla dem, det känns som lite onödigt arbete på just disktrasor.

Jag hade först tänkt att väv alla likadana. Men sedan bestämde jag mig för variation istället och knöt till och med om tramporna ett par gånger.

De två första är vävda i spetskypert, skillnaden är bara den att ettan har en tråd i inslaget, tvåan två trådar. Båda är tätt vävda.

 

006

 

010

 

Sedan blev det en tät tuskaft med två trådar av samma inslagsgarn som i de första.

 

008

 

Fyran är vävd på samma sätt men glesare och med en av de förra inslagstrådarna utbytt mot samma garn som i varpen.

009

Sedan knöt jag om tramporna för att göra en femte trasa, men det gick inget vidare. Skälet blev dåligt och jag kunde inte hitta någon annan förklaring än att varpen började närma sig slutet. Hur som helst blev det för mycket slitage när jag skulle få skytteln mellan de låga skälen. Och så började varptrådarna gå av den ena efter den andra. Så det blev ingen femte trasa.

Jag är nöjd i alla fall. Jag fick prova att väva med entrådigt lingarn i varpen och lärde mig att det går, men att man måste veta vad man gör och ta till lite knep. Jag fick också prova att väva med ett ojämnt antal skaft i trissvävstol och det gick bra. Har dessutom redan provat en av trasorna och den fungerar utmärkt.

(Bilderna blev för höga, här på bloggen. Ville inte förminska dem mer, för då syntes inga detaljer alls. Men på riktigt är trasorna kvadratiska.)

 

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu