Blommor, blad och löst mysterium

maj 22nd, 2015

Både kapkrusbäret och gurkan har fått sin första blomma. Väldans trevligt! Gurkan har fått stå i ateljén sedan den började se så ledsen ut i växthuset. Nu verkar den må bättre och än så länge behöver den inte bindas upp i taket. Jag håller tummarna för att den ska klara sig, för jag älskar gurka.

002

 

003

 

Mindre roligt är det med tomaterna. Flera av dem har små eländiga trips trippande omkring på bladen. Så nu har jag sprutat dem med såpvatten, det funkade bra förra året och gör det förhoppningsvis igen.

Mer orolig är jag för tomaten som fått bruna fläckar på bladen. Det har kommit snabbt, i går kväll när jag tog in den var den som den skulle. Jag har sökt och sökt på nätet, men inte hittat några bilder på blad som ser ut just så här.

001

 

Nu har jag ställt den isolerat på terrassen och där får den stå. Jag tänker inte svepa in den i fiberduk och få eventuell smitta på den. Det ska bli rätt varmt i natt, så plantan borde klara sig. Vill gärna se hur det utvecklas och få reda på vad det är.

I mitt googlande kring tomater stötte jag på lösningen på en gåta. En av mina tomatplantor har helt annorlunda blad än de andra. Den saknar sina syskons flikiga blad och först trodde jag att jag kanske fått in någon annan skum växt i odlingarna. Men när blommor och kart kom, blev det tydligt att det är en tomat. Nu snubblade jag över den här texten om just den sorten: ”Obs Denna sort innehåller 8% självpollinerande  frö som har potatisblad. Dessa ska sorteras bort vid plantproduktion.” Så nu är den gåtan löst.

Comments are closed.


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu