Skörd, tröja och kylande low-tech

juli 5th, 2015

Idag har jag skördat – och ätit – årets första kålrabbi och kålrot. Kålrot har jag inte odlat förut, men det ska jag definitivt göra igen. Jag beredde mig på att kämpa lite med skalet, som man brukar få göra. Men på denna, hämtad direkt ur landet, var det bara att göra en skåra och dra av skalet med fingrarna. Det var som när jag gjorde sälgpipor som barn. Aldrig har jag heller ätit en så mjäll och fin kålrot. Jag stekte bara i lite smör tillsammans med salt och svartpeppar. Varför krångla till det med goda råvaror?

006

 

Jag har kommit en bit på tröjan, även om sticklusten inte är så stor i värmen. Jag stickar i Sandnes Manadarin Petit. Jag hade några nystan beige över från ett tidigare projekt och köpte till marinblått, en färgkombination jag gillar. Ursprungstanken var att göra någon slags randning, men så kom jag på tanken att göra beige ärmar och blå kropp. Den varianten har jag aldrig provat förut, men jag har sett några sådana tröjor och tyckt det var snyggt.

010

 

Fram till för några år sedan älskade jag när det blev så här riktigt varmt, men nu mår jag inte så bra av det längre. Så jag blir faktiskt inte så ledsen av att se regnmoln och lägre temperaturer i väderleksprognosen. Men i väntan på det har jag gjort tillvaron lite uthärdligare med en riktig low-techprodukt, den gamla hederliga solfjädern.

013

 

Jag köpte den för massor med år sedan i Spanien. Jag har alltid gillat solfjädrar av någon anledning och vill ha en att sätta upp på väggen. Fast ingen plastig turistvariant. Så jag begav mig till en specialaffär, öppnade plånboken lite mer ordentligt och köpte en välgjord, handmålad och till och med signerad. Några år senare upptäckte jag hur effektiv den faktiskt är och sedan dess brukar den få svalka mig riktigt varma dagar.

Medan jag sitter där och fläktar, tänker jag ibland på bilder jag sett av egyptiska drottningar som omges av två solfjädersviftande slavar, medan den tredje matar henne med saftiga vindruvor. Kanske inte så i linje med min människosyn, det där med att ha slavar, men drömma lite kan man väl få göra i värmen… ;-)

2 Responses to “Skörd, tröja och kylande low-tech”

  1. Anette skriver:

    Hihi, jag ser dig sitta där och bli fläktad och matad! Och så underbart med egna odlade grönsaker! Vi satte lök, morötter och rädisor men det måste bli en lång varm höst häruppe för att det ska hinna bli klart antar jag. Du som inte gillar för mycket värme skulle komma hit! I går var det 12 grader mitt på dagen. BURR. Skicka hit lite av värmen!

  2. Syster-Yster skriver:

    Borden ser ut precis som jag trodde efter din beskrivning. Snyggt! Och betonghängena syns ju riktigt bra. Lite kul, kanske nåt att testa, fast utan att skära till änglar etc.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu